zondag 30 maart 2014

zo moeder, zo dochter.

Dit weekend was de oudste dochter wat ziekjes waardoor we helaas met dit mooie weer aan ons huis gekluisterd waren. Maar, kop op, van de nood werd een deugd gemaakt. Samen gingen we creatief aan de slag. Ik had nog een lastminuteproject af te werken voor mijn metekindje dat morgen jarig is. Het werd een a-lijn rokje met plooi vooraan uit het alom bekende boek van de vrouw die het volk opnieuw leerde naaien. Een bijpassende 'Charlie' maakt de outfit compleet. Het kokkastofje, dat ik gebruikte voor het rokje, kocht ik enkele weken geleden bij stoffen Van Leuven. Ik bracht meteen genoeg mee want ook voor mezelf droom ik van een rok in deze stof. De kokkastofjes mogen dan wat duurder zijn, ze zijn het zeker waard. De stof voor de 'Charlie' is een interlock tricot dat ik vond in de stoffenkamer in Gent. Wat een prachtige kwaliteit!
Fotootjes met model volgen nog, maar voorlopig blijft dit nog een verrassing voor haar tot morgen...



Dochterlief ging intussen aan de slag met een art & funpakket uit Hema dat ze vorige week van een klasgenootje kreeg voor haar verjaardag. Wat een geslaagd cadeau. Ze heeft het naaien duidelijk ook al in de vingers!





woensdag 26 maart 2014

Een meisje van 5


De voorbije dagen draaide ik enkele A-lijn rokjes met een tailleband van boordstof in elkaar. Ze zijn zeer geliefd bij mijn dochters die niet houden van al te veel tralalaatjes bij het aan- en uitdoen van hun kleertjes en bovenal moeten ze heel comfortabel zitten. Vooral op de dagen dat het turnles is, hoeft de oudste dochter niet lang na te denken over welk rokje ze zal aantrekken. Het wordt steevast onderstaand rokje:


De jongste dochter liet vorige week langs haar neus weg weten dat een dergelijk nieuw rokje al een tijdje op haar verlanglijstje staat en moeder schoot in actie. De dochter koos een appelstofje waar ik zelf wel fan van ben. Het gaf me een instant lentegevoel! Er werd een bijpassend Hema T-shirt aangekocht dat ik opfleurde met een appeltje uit flockfolie. Terwijl ik haar in haar nieuwe outfit fotografeerde, moest ik plots denken aan een strofe uit een gedicht van Herman De Coninck dat ik onlangs in de klas las met mijn leerlingen. Ik vind het ontroerend mooi. Dochterlief is in dit geval een meisje van 5...

Maar uit teveel, niet uit tekort
bied ik mijn liefde aan
als een meisje van 10- ik zie me daar nog staan,
zoals ik een boordevolle schort
vol appels omhoog hou:
"Kijk wat ik heb en allemaal voor jou!"

                                     




Een moeder die ik geregeld aan de schoolpoort zie, vroeg of ik voor haar 2 dochters ook niet zo een 'snel-aan-en-uitrokje' kon maken. Dit verzoek werd met veel plezier aanvaard.  Hopelijk beleven de meisjes er net zoveel plezier aan!





zondag 16 maart 2014

kroon en vistaart = de ingrediënten voor een geslaagde verjaardag!

De verjaardagsdrukte in huis is achter de rug. Het is altijd een heel leuke maar ook een ontzettend drukke periode. Elk jaar ben ik stiekem een beetje blij als het achter de rug is. De naaimachine stond er de voorbije weken wat verloren bij en mocht enkel in actie schieten voor de verjaarsdagskronen die ik voor de meisjes stikte.


De kleedjes die de meisjes dragen, maakte ik toen het boek 'Stof voor durf-het-zelvers' net op de markt was. Het is de basisjurk met kraag. De kraag werd wel gedubbeld want anders zie je de achterkant van de stof en daar kan mijn perfectionistisch kantje nu eenmaal moeilijk mee om.



Net zoals vorig jaar stond de vistaart op het menu op vraag van de kinderen. Het is een chocoladetaart bezet met smarties. Dit taartideetje vond ik vorig jaar op pinterest (en kan je terugvinden op mijn pinterestbord) en is uiteraard zeer passend met alle jarige vissen hier in huis. Duimen en vingers werden afgelikt en de kinderen lieten alvast weten welke taart ze volgend jaar opnieuw willen eten!



woensdag 5 maart 2014

De zotskap maakt plaats voor de verjaardagskroon

Nu de carnavalsdrukte hier in Aalst zo goed als voorbij is - een enkele diehard carnavalist wandelt nog door onze straat op zoek naar zijn huis - start de verjaardagsdrukte bij ons thuis. De confetti, slingers en pruiken worden ingeruild voor ballonnen, kaarsen en pakjes.  Het is een understatement te zeggen dat maart een feestmaand is in onze familie en in ons gezin. Mijn 2 dochters en ikzelf zijn de komende 2 weken jarig. Dit wil zeggen 3 vrouwelijke vissen in huis of beter 2 kleine vaatjes en 1 groot vat vol emoties...

De vlaggenlijn die ik vorig jaar stikte, werd opnieuw ophangen. Ook dit jaar mocht een zelfgemaakte kroon niet ontbreken voor onze kleine Maud die vandaag al 5 kaarsjes mocht uitblazen. Wat wordt ze groot!



Vorig jaar vond ik een zeer gedetailleerde uitleg bij haar over hoe je een mooie kroon kan maken. Dit was de kroon die ik toen maakte voor onze op dat moment flamingoverslaafde oudste meid.


Dit jaar werd de werkvolgorde min of meer behouden maar ik paste de vorm aan en werkte de onderkant af met een biaislint. Een strijkapplicatie maakt de kroon af. Gefeliciteerd zonnebeertje van me!







zondag 2 maart 2014

Fan van Petit Pan

Het is intussen al de derde keer dat ik de 'Suzanne' uit 'Zelfgemaakte kleertjes 2' heb gemaakt. Op het nieuwjaarsfeest vroeg mijn schoonzus of ik geen zin had om ook voor haar 2 dochtertjes zo een kleedje te maken. Dat was op dat moment een zeer welgekomen tip aangezien ik stilaan begon te brainstormen over mogelijke verjaardagscadeautjes voor hun nakende verjaardag. Gisteren werd er voor de eerste keer uitbundig gevierd. De jongste telg in de familie vierde haar allereerste verjaardag. Het betekende het startschot van een hele reeks verjaardagen de komende dagen, weken, maanden in de familie.

De schoonzus houdt van felle kleurtjes en bijgevolg werd in de stoffenkamer mijn aandacht getrokken naar het petit pan stofje 'wasabi'. Vroeger begreep ik de hype niet echt rond de stofjes van dit merk, maar ik betrap er mij de laatste tijd op dat ook ik steeds vaker grijp naar deze stofjes. Hoog tijd dus om mijn mening bij te schaven, meer zelfs, ik ben fan!




En blijkbaar ben ik niet de enige die fan is. Toen ik mijn dochter onlangs meenam naar diezelfde stoffenwinkel nam ze slechts 5 minuten om een blik te werpen op de grote voorraad stoffen en liet vervolgens haar oog vallen op de 'Osami turquoise' van Petit pan. (Herkennen jullie het stofje?) Het doel van het stofje was een rimpelrokje. Het is een leuk vol rokje waar echte meisjes ongetwijfeld van houden.






Het is intussen ook al de derde keer dat ik dit rokje heb gemaakt. Een zeer duidelijke en gedetailleerde handleiding kan je vinden bij haar.